Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Παρουσίαση βιβλίου «Σελήνης αντικατοπτρισμοί»


Παρασκευή, 13 Μαΐου 2011
Παρουσίαση βιβλίου «Σελήνης αντικατοπτρισμοί» της Μίνας Παπανικολάου

Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου Σαμοθράκη

Η Μίνα Παπανικολάου φέτος εξέδωσε το δεύτερο ποιητικό της βιβλίο «Σελήνης αντικατοπτρισμοί» από τις εκδόσεις Λεξίτυπον στις αρχές του χρόνου το οποίο είχα παρουσιάσει μόλις εκδόθηκε και τώρα ήρθε η στιγμή της παρουσίασης στο κοινό της Πιερίας.
Όμως η Μίνα διάλεξε ένα διαφορετικό τρόπο να παρουσιάσει το βιβλίο της πρωτότυπο και…διαφορετικό! Δεν συνηθίζει να δέχεται τους φίλους αναγνώστες της σε βιβλιοπωλείο στημένους σε μια καρέκλα ακούγοντας τους ομιλητές μα σε καφέ που θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τη Ποίηση της χαλαρωμένοι με ένα ποτό και απολαμβάνοντας τις μικρές της εκπλήξεις. Στο caféé Queens λοιπόν σας περιμένει τη Παρασκευή 13 Μαΐου και ώρα 8.30 το βράδυ, στον 1ο όροφο, Γεωργάκη Ολυμπίου & Π. Βαρδάκα. Το βιβλίο αναλύουν και προλογίζουν οι
Γιάννης Σιδηρόπουλος-ποιητής, συγγραφέας, νομικός
Ευγένιος Ολύμπιος-Παπαδόπουλος ποιητής, δημοσιογράφος
Μάγδα Παπαδημητρίου –ποιήτρια

Ενώ στην απαγγελία και στο θεατρικό αναλόγιο
Χρήστος Τσαμπάζης-ποιητής, φοιτητής Φιλοσοφικής ΑΠΘ
Αλεξάνδρα Μυρωτή-τελειόφοιτη Φιλολογίας ΑΠΘ
Κατερίνα Τσελεπή-μαθήτρια Λυκείου
Χορηγός της εκδήλωσης θα είναι το Φροντιστήριο Αριστοτέλειο.
Λίγα λόγια για το δεύτερο ποιητικό βιβλίο της Μίνας Παπανικολάου «Σελήνης Αντικατοπτρισμοί» για τους φίλους που δεν το έχουν διαβάσει και έχουν τη περιέργεια να παραβρεθούν, να μάθουν, να ακούσουν και να γίνουν συμμέτοχοι στα δρώμενα.
Η Μίνα μέσα από το δεύτερο βιβλίο της έκανε την υπέρβαση. Πιο ώριμη και κατασταλαγμένη ποιητικά, μας παρουσιάζει μια Ποίηση σύνθετη όπως αυτή γνωρίζει. Όπως γράφει και στον πρόλογο του νέου βιβλίου της, η κυρία Καίτη Λειβαδά, εκδότρια της «Νέας Αριάδνης» , είναι ένας ποιητικός χείμαρρος που ξαφνιάζει με τη πολυθεματικότητα της έμπνευσης αλλά και με το πόσο γρήγορα από πέρυσι η ποιήτρια έχει προχωρήσει σε βάθος σκέψης και σε λεπτές φωτοσκιάσεις του συναισθήματος. Υπάρχει η ίδια λυρική διάθεση αλλά διατυπώνεται με ένα αβίαστο, πλούσιο και χυμώδες νέο λεξιλόγιο, με ποικίλα ευρηματικά νοήματα ακόμα και με ζωηρή εικονοπλασία και πολυδιάστατα σχήματα για να εκφραστούν αδίστακτα τα βιώματα και οι σκέψεις της ποιήτριας, οι εμπειρίες και οι σχέσεις οι στιγμές της ζωής.»
Ξεχωριστά, μοναδικά ποιήματα με τη σφραγίδα της προσωπικής της δημιουργίας που το καθένα αντικατοπτρίζει τη σελήνη και τη ψυχή της . Κι όλοι μαζί ας σταθούμε συνοδοιπόροι στη διαδρομή της μέχρι το επόμενο. Γιατί για μένα η Μίνα Παπανικολάου βρίσκεται σε μια πορεία ανοδική, παραγωγική, δημιουργική και έχει μέλλον. Είναι ευχάριστο για τη Πιερία μας που έχει στο πολιτιστικό δυναμικό νέους δημιουργούς σαν τη Μίνα και μπορεί να περηφανεύεται για τους ανθρώπους του Πολιτισμού που μπορούν- αν θέλει- να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές.
 Και κλείνω με ένα ποίημα της από το βιβλίο που θα σας παρουσιάσουμε τη Παρασκευή το βράδυ, γιατί είμαι κι εγώ μέλος του πάνελ της βραδιάς .

Φ

Το φιλί σου περίμενα αιώνες
σαν ερχομό της πιο όμορφής μας άνοιξης
σαν νέο από ένα κόσμο μαγικό
που δέχτηκε τις πύλες του να ανοίξει
να μπω για να γευτώ τα αρώματα
τα χρώματα
με όλες τις αισθήσεις μου
τον έρωτά σου.
Αναρτήθηκε από ΛΕΥΤΕΡΙΑ στις Παρασκευή, Μάϊος 13, 2011