Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Μια όμορφη ποιητική βραδιά στο Queen’s -ΣΕΛΗΝΗΣ ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΟΙ

Μια όμορφη ποιητική βραδιά στο Queen’s 

γράφει η Μάγδα-Παπαδημητρίου Σαμοθράκη

πηγές:www.pierialife.gr, lefteriablogspot.gr

Σας το είχα πει γράφοντας για τη παρουσίαση της ποιητικής της συλλογής, ότι η Μίνα Παπανικολάου πρωτοτυπεί στις παρουσιάσεις των ποιητικών της βιβλίων. Συνηθισμένοι οι περισσότεροι αναγνώστες μα και δημιουργοί, ακόμη κι εγώ, να παρακολουθούμε μια λογοτεχνική εκδήλωση στον παραδοσιακό χώρο του βιβλιοπωλείου, μυρίζοντας το άρωμα εκατοντάδων βιβλίων να διαχέεται στο χώρο, ξαφνιαστήκαμε όταν η πρόσκληση έγραφε ότι θα γίνει στο Queen’s.!

Μα γίνονται παρουσιάσεις σε caféé ? Πίνοντας καφέ ή ποτό μπορείς να ακούς για τους αντικατοπτρισμούς της Σελήνης?
Όσοι φίλοι μπόρεσαν και ήρθαν στη παρουσίαση της Παρασκευής 13 Μαΐου, βρέθηκαν μπροστά σε διάφορες εκπλήξεις που μας ετοίμασε η δημιουργός. Γιατί, δεν ήταν απλά μια ανάλυση και σχολιασμός της ποίησης μα είχε ακόμη και προβολές βίντεο στις πέντε οθόνες που υπήρχαν στο χώρο. Βίντεο που δημιούργησε η ίδια η δημιουργός βασισμένα πάνω στη ποίηση της ντυμένα με μουσική. Είχε απαγγελία στημένη θεατρικά από δυο νέους ανθρώπους, τη νεολαία της όπως αποκαλούσε, τον Χρήστο Τσαμπάζη και την Αλεξάνδρα Μυρωτή που αγάπησαν τη ποίηση της κι απήγγειλαν τόσο όμορφα και αισθησιακά που κι εγώ η ίδια ζήλεψα και χάρηκα.
papanikolaou-queens-01
Ο δημοσιογράφος Ευγένιος Ολύμπιος μίλησε προλογίζοντας τη βραδιά για τη Ποίηση και το ποιητικό έργο της Μίνας Παπανικολάου. Συνέχισε ο κύριος Σιδηρόπουλος, ποιητής, συγγραφέας και ιστορικός, ο οποίος ανέλυσε το ποιητικό έργο της. Μα αυτό που με ενθουσίασε περισσότερο ήταν η ψυχική ανάταση που έδωσε στο κοινό ότι «η Ελλάδα είναι η χώρα του Ελύτη, του Ρίτσου, του Σεφέρη, του Βάρναλη, των δύο Νόμπελ Λογοτεχνίας, των δύο βραβείων Λένιν, του Θεοδωράκη, του Μόραλη, του Τσαρούχη και πολλών άλλων. Δεν είμαστε η Ελλάδα του Μνημονίου». Στη συνέχεια της εκδήλωσης πήρα το λόγο αναφέροντας τις κριτικές της κυρίας Λειβαδά, εκδότριας του φιλολογικού περιοδικού «Νέα Αριάδνη» και της ποιήτριας Σοφίας Στρέζου όπου έκανε την αισθητική ανάλυση των ποιημάτων της.
papanikolaou-queens-03
Τονίζοντας ακόμη ότι η Πιερία πρέπει να είναι περήφανη που έχει στο πολιτιστικό δυναμικό νέους δημιουργούς σαν τη Μίνα Παπανικολάου και μπορεί-αν θέλει- να γίνουν οι πρεσβευτές της. Η εκδήλωση τελείωσε με τραγούδι και κιθάρα από τον φίλο Γιώργο Βατουσιάδη ο οποίος ήρθε να ζεστάνει τη βραδιά. Οι φίλοι τραγούδησαν μαζί του αγαπημένα τραγούδια που έχουν γραφεί στις καρδιές όλων μας. Ο Γιώργος Βατουσιάδης δεν είναι άγνωστος στο κοινό της Κατερίνης. Δημιουργός, τραγουδοποιός έχει βάλει τη σφραγίδα του εδώ και χρόνια στα πολιτιστικά πράγματα του νομού μας. Δεν ξέρω αν ο νομός μας το γνωρίζει.!
Δεν μπορώ να πω τίποτε άλλο από το να ευχαριστήσω τη φίλη μου τη Μίνα που μου έμαθε κάτι καινούργιο στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης .Πάντρεψε τη Ποίηση με τη Τεχνολογία. Έδωσε στα νέα παιδιά το βήμα για να δημιουργήσουν και να ελευθερώσουν τη ψυχή τους μέσα από τη Ποίηση της.

Η Μίνα Παπανικολάου λοιπόν ευχαριστεί με τη σειρά της τους ανθρώπους που τη βοήθησαν και τη στήριξαν σ’ αυτή τη προσπάθεια.
papanikolaou-queens-02


«Σας ευχαριστώ όλες και όλους όσοι παρευρεθήκατε στην παρουσίαση της Σελήνης μου και των Αντικατοπτρισμών της και αγκαλιάσατε αυτή τη στιγμή μου με τόση αγάπη, που και πάλι ήταν ένα τεράστιο ξάφνιασμα για μένα. Ξέχωρα επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω και να διατηρήσω στη μνήμη τους ανθρώπους που έδωσαν την ψυχή τους για τη χθεσινή βραδιά:
Γιάννης Σιδηρόπουλος-προλογισμός
Μάγδα Παπαδημητρίου-προλογισμός
Ευγένιος Ολύμπιος-προλογισμός
Αλεξάνδρα Μυρωτή-Απαγγελία, θεατρική απόδοση
Χρήστος Τσαμπάζης-απαγγελία, θεατρική απόδοση
Γιώργος Βατουσιάδης-κιθάρα, τραγούδι
Βασιλική Πελτέκη -Εξώφυλο συλλογής
Δημήτρης Πριόνας-ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ Φροντιστήριο, Χορηγός
ΛΕΞΙΤΥΠΟΝ-Εκδόσεις
Καίτη Λειβαδά-Εισαγωγικό σημείωμα συλλογής
Σοφία Στρέζου-Αισθητική ανάλυση
Θάνος Κόσυβας-αφίσα,προσκλήσεις
επίσης: εφημερίδες-Ολύμπιο Βήμα, Ημερησία, Πιερικοί Αντίλαλοι και blogs της Πιερίας- το Πιερικό portal pierialife.gr, ΛΕΥΤΕΡΙΑ και takentrika
το caffe QUEENS και τους ιδιοκτήτες του που έσπασαν το κατεστημένο των βιβλιοπαρουσιάσεων, για την υπομονή τους σε κάθε μου απαίτηση και για την επαγγελματικότατη φιλοξενία τους .

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ
Μίνα Παπανικολάου