Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

9/6/2011 -Βραδιά Λόγου και Τέχνης στην Αστική Σχολή Κατερίνης






Στην Αστική Σχολή Κατερίνης (πρώην 1ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης) λειτουργεί από τις 28/5 και έως τις 20/6  Έκθεση Ζωγραφικής Γλυπτικής, Αγιογραφίας της Ένωσης Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας.
Μια όμορφη πρωτοβουλία των μελών της σε μια προσπάθεια ανάδειξης των έργων τους και σε μια πρώτη πρόσκληση του κοινού και άλλων μελών για ένταξη στην Ένωση.
Πιστεύοντας ακράδαντα στην αξία και τη δύναμη των ομάδων και χωρίς να είμαι ζωγράφος (απλώς ξοδεύω τα χρώματα της κόρης μου), σε μια επίσκεψη για να δω από κοντά τα έργα των δημιουργών, να πάρω ιδέες, να δω πως εμπνέονται, πως χρησιμοποιούν τα υλικά,  γνωρίστηκα μαζί τους, εντάχθηκα στην Ένωση και έτσι ξαφνικά εκθέτω μεταξύ έμπειρων και αξιόλογων δημιουργών δύο έργα μου. Η τιμή που μου έκαναν ήταν μεγάλη και η χαρά μου βεβαίως μεγαλύτερη.
Μεγάλος, μέχρι στιγμής, ο αριθμός των επισκεπτών, που θαύμασαν από κοντά τις δημιουργίες έμπειρων καλλιτεχνών αλλά και παιδιών που παραχώρησαν τα έργα τους στην Έκθεση.
Η προσπάθεια αυτή, έμελλε να εμπλουτιστεί ακόμη περισσότερο μετά από πρωτοβουλίες φίλων της Ένωσης κι έτσι την περασμένη Κυριακή συναντηθήκαμε χωρίς ιδιαίτερες προετοιμασίες, απλά με τη διάθεση να συνυπάρξουμε, στο χώρο της Έκθεσης μερικοί δημιουργοί, ποιητές, συγγραφείς και το καλύτερο όλων ένας-δύο νέοι και άγνωστοι δημιουργοί και καταθέτες ψυχής κι έτσι μεταξύ χρωμάτων, μαρμάρου, ξύλου, στίχων και κειμένων  είπαμε λόγια ψυχής και ήταν σαν να άνοιξε μια κουβέντα με το κοινό που ήθελε να ακούσει κι άλλα.
Και πάλι, χωρίς ιδιαίτερες προετοιμασίες και  έξοδα (πώς θα μπορούσαμε άλλωστε;), μόνο με τη διάθεση να αναδείξουμε το έργο των Καλλιτεχνών και να ενισχύσουμε τα χρώματα, τις χαρακιές της σμίλης τους, τον ψίθυρο των υλικών τους πάνω στον καμβά και την πέτρα και ικανοποιώντας την απαίτηση του κόσμου, θα επαναλάβουμε τη βραδιά στις 9 Ιουνίου και ώρα 8.30μμ στον ίδιο χώρο, με την ελπίδα να έρθουν περισσότεροι επισκέπτες στην Έκθεση, να αποδεχθούν το κάλεσμα κι άλλοι δημιουργοί ώστε να αγκαλιάσουμε  αυτήν την πρωτοβουλία.

«Ο καθείς με τα όπλα του» λέει ο Ελύτης, τονίζοντας πως η λέξη έχει δύναμη.
«Μια εικόνα , χίλιες λέξεις», ισχυρίζεται ο σοφός λαός.

Με χαρά η Ένωση Καλλιτεχνών Πιερίας και οι Ποιητές και Συγγραφείς της, θα υποδεχθούν τους επισκέπτες που θα θελήσουν να τιμήσουν με την παρουσία τους τη βραδιά Λόγου και Τέχνης.
Φέρτε μαζί σας την καλή σας διάθεση και δεν θα χάσετε.


"Έχω να πω κάτι διάφανο κι ακατάληπτο
Σαν κελαηδητό σε ώρα πολέμου..

Ονειρεύομαι μιαν επανάσταση
σαν αυτή που έκανε από το μέρος των αποχρώσεων ο Matisse.."
Οδυσσέας Ελύτης-Villa Natacha
...

"Κι αν έχουμε κάτι να πούμε
κι αν έχουμε κάτι να δείξουμε,
είναι αυτές οι πινελιές στον καμβά,
είναι αυτές οι γραμμές της σμίλης,
είναι οι στίχοι της καρδιάς μας
στο λευκό πανί του σύμπαντος κόσμου μας" ~Μ. Παπανικολάου

«Λόγια Ζωγραφιστά,
 πότε στη λευκότητα σελίδων που ζωγραφίζουν καμβάδες
 και πότε ακατέργαστα χρώματα
που ζωγραφίζουν λόγια στης ψυχής τα ακρόνειρα.
Δεν είναι ν' απορείς θεατή;
Κι όμως η ευαισθησία των καλλιτεχνών.
 μπορεί να ζωγραφίσει σ' όλες τις αποχρώσεις...» Σ. Στρέζου



Μίνα Παπανικολάου
Κατερίνη 7/9/2011