Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Κοινή έκθεση Μ. Παπανικολάου - Χ. Μπαρζόκα στην Εκάβη








Κοινή έκθεση Μ. Παπανικολάου - Χ. Μπαρζόκα στην Εκάβη

ΠΗΓΗ: http://www.pierialife.gr







Τις δυνάμεις και τις καλλιτεχνικές ανησυχίες τους ένωσαν οι δυο καλλιτέχνιδες, Μίνα Παπανικολάου και Χρυσούλα Μπαρζόκα, για να παρουσιάσουν από κοινού τα έργα τους στον εκθεσιακό χώρο του συνεδριακού κέντρου Κατερίνης, σε μια έκθεση με τίτλο «Από τον 18ο Παράλληλο μέχρι τις Αστροπύλες». Σε αυτήν φιλοξενούνται πρωτότυπες απεικονίσεις βαθιών ερωτημάτων και έντονων συναισθημάτων της καθημερινής ζωής οι οποίες προσκαλούν τον θεατή σε ένα ταξίδι, όπως προϊδεάζει άλλωστε και ο τίτλος της έκθεσης.

Η κα Παπανικολάου αναφέρεται μέσα από την ζωγραφική και το κολάζ και στην ποίησή της, άλλωστε «18ος γεωμετρικός παράλληλος»  είναι ο τίτλος της τελευταίας ποιητικής συλλογής που κυκλοφόρησε. Μέσα στα εκτιθέμενα έργα ξεχωρίζει η θέαση της πραγματικότητας κατά την τελευταία τριετία και η  απόδοσή της σε κολάζ. Πηγή, το ένθετο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ του ΒΗΜΑΤΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ από το 2010 έως σήμερα. Πρόκειται για μια παράλληλη πραγματικότητα που καταγράφηκε και με τη μορφή ποιημάτων εκτός από τους πίνακες της έκθεσης.
Όσο για την ζωγράφο από την Θεσσαλονίκη, Χρυσούλα Μπαρζόκα, η έκθεσή της αναφέρεται σε βασικές έννοιες της ανθρώπινης ύπαρξης, στέκεται με κριτική διάθεση απέναντι στη σύγχρονη εποχή και προτάσσει θεμελιώδη ερωτήματα. Στόχος των έργων, που είχαν παρουσιαστεί στο κοινό της Κατερίνης και στα τέλη του 2012 είναι να επαναφέρει στο προσκήνιο βασικές αξίες, με τις οποίες η ανθρώπινη ύπαρξη μπορεί να έρθει πιο κοντά στις ρίζες της.
Αξίζει τέλος να παραθέσουμε ένα ποίημα της Μίνας Παπανικολάου, που αναφέρεται άλλωστε και στην τέχνη της ζωγραφικής

«Κι αν έχουμε κάτι να πούμε
κι αν έχουμε κάτι να δείξουμε
είναι οι γραμμές της σμίλης,
είναι τα χρώματα της παλέτας μας
Είναι ο στίχος της καρδιάς μας
στο λευκό πανί του σύμπαντος κόσμου μας»
Μ.Π.

Κλείνοντας, να σημειώσουμε ότι η έκθεση «Από τον 18ο Παράλληλο μέχρι τις Αστροπύλες», που άνοιξε τις πύλες τις στις 25 Μαΐου, λειτουργεί κατά τις ώρες 10.00-13.30 και 18.00- 20.30 καθημερινά, μέχρι και τις 2 Ιουνίου.
*****************************
Ευχαριστώ/ούμε τους κόμβους της Πιερίας pierialife.gr, τις εφημερίδες ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ, ΠΙΕΡΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ, ΗΜΕΡΗΣΙΑ, ΕΠΤΑ, (εάν δεν έχω λάβει γνώση για κάποιο μέσο, ας με συγχωρήσουν), τους δημοσιογράφους που κάλυψαν την εκδήλωση με την παρουσία τους, τη ΔΙΟΝ τηλεόραση και τον Ευγένιο Παπαδόπουλο, τους φίλους, τους συμπολίτες μας που μας τίμησαν μέχρι σήμερα και είναι πολλοί,την κα Δ.Ποικιλίδου για το ευγενικό άρθρο της, τα σχολεία και τους δασκάλους/καθηγητές που έφεραν τα παιδιά στην έκθεση τιμώντας μας και συγκινώντας μας. Σίγουρα ένα ευχαριστώ είναι λίγο, μα είναι το μόνο που θα μπορούσα να πω για να εκφράσω, στο ελάχιστο έστω την ευγνωμοσύνη μου.
Μίνα Παπανικολάου
Κατερίνη 30/5/2013
****************************

Άρθρο της κας ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΠΟΙΚΙΛΙΔΟΥ στην εφημερίδα ΠΙΕΡΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ