Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ η ομιλία του ΘΑΝΟΥ ΚΟΣΥΒΑ/Ποιητή



 
ΧΡΥΣΑ ΜΠΑΡΖΟΚΑ ΘΑΝΟΣ ΚΟΣΥΒΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΟΥΦΟΓΑΖΟΥ ΜΙΝΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Καλησπέρα σας.
Θέλω να σας παρουσιάσω αυτό το εκπληκτικό έργο, το τρίπτυχο ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ, μια πρωτότυπη ιδέα με τη βοήθεια και τη σύμπραξη  τριών τεχνών, της Ζωγραφικής, της Ποίησης και της Μουσικής, τριών καταξιωμένων καλλιτεχνών στο χώρο του ο καθένας και αγαπητών στο κοινό στο νομό μας και όχι μόνο αλλά και τριών φίλων-συναδέλφων. Με τη Χρύσα Μπαρζόκα όπως και με τη Μίνα Παπανικολάου είμαστε μαζί στο Σύλλογο Καλλιτεχνών Εικαστικών Πιερίας, με τη Μίνα δε, μας ενώνει και η Ποίηση, ενώ με το Μπάμπη Ναβροζίδη συναντηθήκαμε και γνωριστήκαμε με αφορμή τη συναυλία που έκανε με μελοποιημένα ποιήματα το 2010, δικά μου αλλά και της Μίνας,  όπως και άλλων δημιουργών της πόλης. 
Στην ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ οι 12 θεοί του Ολύμπου και οι 9 Πιερίδες Μούσες συστήνονται σε πρώτο πρόσωπο στα παιδιά.

Η Χρύσα Μπαρζόκα εξαίρετη ζωγράφος, με πολλές ατομικές και συλλογικές εκθέσεις στο ενεργητικό της, στην Κατερίνη, στο Λιτόχωρο, στη Θεσσαλονίκη. Μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Πιερίας.
 Αποτυπώνει στον καμβά τους θεούς και τις θεές του Ολύμπου και την ιδιότητα τους ή τι αντιπροσωπεύει ο καθένας με τα σύμβολα του. Χρησιμοποιεί χρώματα ελληνικά, χρώματα του ουρανού, της γης και της θάλασσας, ωσάν να τα βλέπει με τα μάτια ενός παιδιού.
Οι Μούσες της, ανάλαφρες σαν μικρά αερικά, με παιχνιδιάρικη διάθεση και μια αγνότητα και μια γλυκιά αθωότητα ζωγραφισμένη στα πρόσωπα τους, είναι έτοιμες σε κάθε παιδικό βλέμμα να σου συστηθούν σαν 9 μικρές αδελφές, κόρες του Δία και της Μνημοσύνης. Σύμβολα της τέχνης, των γραμμάτων, της ιστορίας.

Η Μίνα Παπανικολάου εξαίρετη ποιήτρια αλλά και αυτοδίδακτη ζωγράφος. Έχει εκδώσει 5 ποιητικές συλλογές (Χορός στο φως, 2010,  Σελήνης Αντικατοπτρισμού, 2011, 18ος Γεωμετρικός Παράλληλος, 2012, Εσπερινή συνάντηση, 2012 και Μια αιωνιότητα αργότερα, 2015 από τις εκδόσεις Λεξίτυπον) και έχει συμμετάσχει στην Πανελλήνια Ανθολογία Ποίησης-Διηγήματος, Πολιτιστική Συνεργασία 2008 και 2014, και με πολλά βραβεία ποίησης. Μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδας και ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας. Επίσης μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Πιερίας.

Μέσα από δίστιχα ποιήματα μας παρουσιάζονται οι 12 θεοί του Ολύμπου, με παρρησία και ομοιοκαταληξία, μας συστήνονται αθάνατοι, αιώνια νέοι και άφθαρτοι και μπορεί να φαντάζουν σαν γονείς στα αθώα μάτια των παιδιών μα και σαν παιδιά που δε μεγάλωσαν ακόμη, με την ίδια θέληση για μάθηση και για παιχνίδι.
Μέσα από τετράστιχα ποιήματα μας παρουσιάζονται και οι Πιερίδες Μούσες με λυρική διάθεση αναδεικνύουν τα ταλέντα τους μιας και είναι οι σημαντικότερες θεότητες της μουσικής, του χορού, της ποίησης, της λογοτεχνίας και της φιλοσοφίας, προστάτιδες κάθε πνευματικής και καλλιτεχνικής εκδήλωσης.
Η ποιήτρια Μίνα Παπανικολάου μας χαρίζει λέξεις που μόλις τις αντικρύσουν τα παιδιά θα τις κοιτάξουν στα μάτια και θα δουν όλο τον κόσμο του μύθου και της αλήθειας μέσα τους. Οι θεοί και οι Μούσες της δεν κατοικούν στον ουρανό, ούτε στη γη, κατοικούν μέσα μας.

Στη Μουσική ο Χαράλαμπος Ναβροζίδης, βραβευμένος μουσικός και συνθέτης, καταξιωμένος στο χώρο του με πολλές συναυλίες, ορατόρια και συνθέσεις στο ενεργητικό του ανά την Ελλάδα και τον κόσμο. Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης. Μελοποιεί ποιήματα 10 Πιεριέων ποιητών στην εκδήλωση «Βραδιά Μουσικής & Ποίησης» στα πλαίσια του προγράμματος «Δημιουργοί της Πόλης» Κατερίνη 2010.
Στην ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ ντύνει με νότες και μελωδίες και συμπληρώνει το όλο εγχείρημα, αυτό το εξαιρετικής σύλληψης έργο και το αφήνει να αναληφθεί πάνω στον ουρανό παρέα με τους θεούς και τις θεές αλλά και πιο ψηλά απ’ τον Όλυμπο, μέσα στην

Θα ακούσουμε στη συνέχεια κάποιες μελωδίες με τη συνοδεία του Χαράλαμπου Ναβροζίδη στο πιάνο και του Ιβάν Ναβροζίδη στο κλαρινέτο και τις υπέροχες φωνές των παιδιών που τις συνοδεύουν.




Η ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ θα βοηθήσει τα παιδιά:

Να γνωρίσουν ένα μέρος της μυθολογίας και να χαρούν την ομορφιά των αρχαίων μύθων.

Να γνωρίσουν τους 12 θεούς του Ολύμπου και τις Πιερίδες Μούσες, τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά τους.

Να κατανοήσουν τους συμβολισμούς των μύθων και να συσχετίσουν     πληροφορίες της μυθολογίας με σύγχρονες καταστάσεις.

Να αναπτύξουν ερευνητικό πνεύμα και κριτική διάθεση απέναντι στα περιεχόμενα της μυθολογίας.

Να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο τους ερχόμενοι σε επαφή με ποικίλες μορφές έκφρασης ( τραγούδι, ποίηση, μουσική, δραματοποιήσεις, ζωγραφική ).

Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει προσεχώς στα ελληνικά αλλά και σε αγγλική έκδοση.

Καλοτάξιδο!

ΘΑΝΟΣ ΚΟΣΥΒΑΣ ποιητής