Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

«ΑΣ ΜΗΝ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ-ΚΑΤΕΡΙΝΗ»-η παρουσίαση




«ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ»
ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ

Αναδύθηκε δάσος ζοφερό, απ΄ το πνεύμα μας
Κι εκάλυψε τον ορίζοντα.
Μόνο ατραποί τρυπώνουν
Και χάνονται μέσα στο φόβο.
Μέλλον, δεν φαίνεται.

Τρέχουν ανύποπτα
για ό,τι γίνεται πάνω τους, τα παιδιά,
ενώ γέρνοντας γύρω και κάτω από τα πόδια τους
(ως ν΄ακούν τη βοή και να βλέπουν το σύννεφο)
σαν ένα απέραντο υπαίθριο εκκλησίασμα,
τα λουλούδια προσεύχονται..
****************

Όταν πριν μερικούς μήνες (Πάσχα 2011), η  διαδικτυακή εθελοντική ομάδα δράσης ΑΣ ΜΗΝ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ, δημιούργησε στο διαδίκτυο μια εκδήλωση με την οποία καλούσε καθένα από τα μέλη της  να βοηθήσει όπως μπορεί για τη συγκέντρωση βιβλίων τα οποία και θα δώριζε στα παιδιά που νοσηλεύονται στις ογκολογικές κλινικές των νοσοκομείων της χώρας, η πρώτη σκέψη ήταν : «ναι, ας βγάλουμε μια ανακοίνωση, ας κοινοποιήσουμε το γεγονός, ας καλέσουμε πολίτες να συμβάλλουν όπως μπορούν, στέλνοντας βιβλία που δεν χρειάζονται πια ή έχουν τη διάθεση να τα χαρίσουν σε συνανθρώπους που τα χρειάζονται περισσότερο και μάλιστα παιδιά».
Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και μέσα σε ελάχιστες μέρες συνάδελφοι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Κατερίνης συγκέντρωσαν 80 περίπου βιβλία τα οποία και στάλθηκαν στην Αθήνα για αμπαλάρισμα και διανομή.  
Αν και η προθεσμία είχε λήξει , οι συνάδελφοι αλλά και οι πολίτες της Πιερίας συνέχιζαν να στέλνουν στην Κοινωνική Υπηρεσία τις βιβλιο-δωρεές τους. Άρχισαν πάλι να συγκεντρώνονται βιβλία, μόνο που αυτή τη φορά δεν είχαμε που να τα προωθήσουμε.
 Έτσι, προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας  μιας ξέχωρης δράσης, συνέχεια της  μεγάλης Πανελλαδικής δράσης της ομάδας μας, που αφορούσε στην Πιερία και στα παιδιά που νοσηλεύονται στο δικό μας νοσοκομείο και στους συνοδούς ή τους γονείς τους.
Ενημερώσαμε πως συγκεντρώνουμε μεταχειρισμένα αλλά σε καλή κατάσταση παιδικά βιβλία αλλά και ενηλίκων, με σκοπό τη δημιουργία μιας μικρής βιβλιοθήκης της παιδιατρικής μας κλινικής. Από 1  μέχρι τα τέλη Αυγούστου, κινητοποιήσαμε μέσα από τη ΔΙΟΝ τηλεόραση, τα τοπικά  blogs, τον τοπικό τύπο, το δημοτικό ραδιόφωνο και με ανακοινώσεις στις προσωπικές μας σελίδες στο facebook ,τους φορείς και τους πολίτες της περιοχής κι όχι μόνο.
Η δράση έγινε γρήγορα γνωστή και τα αποτελέσματά της σας παρουσιάζουμε σήμερα με ιδιαίτερη χαρά. Δωρεές από όλη την Ελλάδα κατέφθασαν συγκινώντας μας συχνά με τις ευχές και τα ζεστά λόγια των δωρητών. Κι όταν κάποτε  η κούραση περίσσεψε, ήταν τα ίδια λόγια που έδιναν κουράγιο να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε τη μέρα αυτή που θα μπορούσαμε να δανείσουμε στο πρώτο παιδί ένα βιβλίο της βιβλιοθήκης μας. Με την άδεια και την ενθάρρυνση της διοίκησης:
Συγκεντρώθηκαν μέχρι σήμερα καταχωρημένα 466 βιβλία από τα οποία 286 παιδικά βιβλία, 57 εφηβικά, 113 ενηλίκων και  δημιουργήθηκε χωριστά τμήμα Πιεριέων δημιουργών.
Οι τίτλοι διόλου ευκαταφρόνητοι καθώς δεσπόζουν μεταξύ άλλων έργα των: Παπαδιαμάντη, Καβάφη, Ζωρζ Σαρρή, Τριβιζά, Π.Δέλτα, Βενέζη,Ζολά,Έκο,Έσσε, Αλιέντε, Ζωγράφου,Άλλαν Πόε, Μάστορη, Ζέη, Πέτροβιτς, Ζαίρη, Βαρελά,Σπύρου, Κοέλο  και νεότερων συγγραφέων και ποιητών, ξενόγλωσσα βιβλία αλλά και βιβλία ιστορίας, θρησκευτικού περιεχομένου, δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών, ηθοπλασίας, μυθολογία, παραμύθι, μυθιστόρημα, ποιητικές συλλογές.
Η αρχειοθέτηση έγινε από την ομάδα μας, ανά κατηγορία βιβλίου, με ένα απλό αριθμητικό σύστημα ώστε να διευκολύνουμε κι όχι να παρακωλύουμε το έργο των υπαλλήλων της παιδιατρικής κλινικής.
Μέχρι σήμερα, δεχόμαστε συνεχώς νέες προσφορές αγάπης και  αλληλεγγύης  από τον άνθρωπο για το παιδί, όχι μόνο βιβλία αλλά και παιχνίδια, ειδικά για κείνο το παιδί που νοσηλεύεται, έχοντας την πεποίθηση πως το βιβλίο είναι και θα είναι ο καλύτερος φίλος και η καλύτερη συντροφιά για το παιδί ή το γονέα-συνοδό του.
Κυρίες και Κύριοι, συνάδελφοι και συναδέλφισσες εργαζόμενοι του νοσοκομείου μας, ευχαριστούμε όλες και όλους όσοι παρευρίσκεστε εδώ.
Ευχαριστούμε, με την ευκαιρία που μας δίνετε, τον καθένα και την καθεμιά ξεχωριστά για την προσφορά τους, το ενδιαφέρον και τη συμπαράσταση . Ευχαριστούμε τέλος τα βιβλιοπωλεία της Κατερίνης, τους συλλόγους ΣΠΕΚΟ και IRA, και τους δημιουργούς/συγγραφείς που διέθεσαν στη βιβλιοθήκη μας τα έργα τους.
Καταφέραμε, και σας παρουσιάζουμε σχεδόν 500 βιβλία, πεντακόσιες νέες ελπίδες εμβολιασμού με το  υγιές «μικρόβιο» της αγάπης για τη λογοτεχνία, μιας αντίληψης εθελοντισμού και ανιδιοτελούς προσφοράς. Το έργο της ομάδας μας, την οποία στην Πιερία έχω την τιμή να εκπροσωπώ, να είσαστε σίγουροι πως δεν σταματά εδώ. Θα είμαστε στη διάθεσή σας κάθε φορά που θα μας χρειαστείτε για τον ίδιο σκοπό.
Με την ευχή το Νοσοκομείο μας να μην χρειαστεί να νοσηλεύσει ποτέ κανένα παιδί, αλλά σε κάθε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο, η βιβλιοθήκη μας να αποτελέσει  για το ίδιο και τους συνοδούς του παρηγορητική συντροφιά, σας εύχομαι από καρδιάς
« Καλά Χριστούγεννα»


Μίνα Παπανικολάου
Υπεύθυνη της εθελοντικής ομάδας δράσης στην Πιερία
ΑΣ ΜΗΝ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ-ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Βιβλιοθήκη Γ.Ν. Κατερίνης 20/12/2011
6Οχλμ Κατερίνης-Αρωνά 



,Θ.Σακελλαρίου (αντιπρόεδροςΔΣ),Μ.Παπανικολάου (εθελόντρια-υπάλληλος του ΓΝ Κατερίνης),Α.Φαρμάκης (Δ/τής ΨΝΠΟ & ΓΝ Κατερίνης)
Βιβλιοθήκη-Αναγνωστήριο-Παιδική Χαρά
κος Αδαμόπουλος-Γραμματέας του IRA Πιερίας


κ.Τόνας (Δ/ντής 14ου Δημ.Σχολείου)-Μαθήτρια-Μ.Παπανικολάου,Θ.Σακελλαρίου (αντιπρόεδροςΔΣ),Μ.Κοσμαδάκης (πρώην Δ/τής ΨΝΠΟ),Α.Φαρμάκης (Δ/τής ΨΝΠΟ & ΓΝ Κατερίνης)
Βιβλιοθήκη-Αναγνωστήριο-Παιδική Χαρά



Βιβλιοθήκη-Αναγνωστήριο


ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝ. ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ-Τοπική Διοίκηση Πιερίας